BLACKFUEL - 27 march 2003
Dutch
Gerco Zwiers (NL) blackfuel
rate: 8,2

Blackfuel http://blackfuel.wingsofdeath.nu/
Shadowlord – Scourge Of Heaven (Eigen beheer)
Bombastisch, razend, melodieus en meeslepend. Met deze steekwoorden kan je het tweede album van de in Nijmegen residerende band Shadowlord goed samenvatten. Op dit album smeedt de band black, thrash, death en doom metalinvloeden tot een indrukwekkend en spannend geheel. Knallende black en thrash metalriffs en –passages worden afgewisseld met mooie, melancholische toetsen en meeslepende stukken. Hoewel ik nooit zo’n liefhebber ben van veelvuldig toetsengebruik, betekenen deze binnen Shadowlord echter een verrijking van het totaalgeluid. Dit voorziet de songs namelijk van een flinke dosis sfeerelementen.

De nummers op ‘Scourge Of Heaven’ zijn zorgvuldig gecomponeerd met voldoende ruimte voor melodie en meeslependheid, maar de bandleden (zeven in totaal!) weten op de juiste momenten het gaspedaal ook prima te vinden. Het feit dat de band in nummers, die hier en daar over de zeven minuten klokken, van begin tot eind weet te boeien is natuurlijk prijzenswaardig. De onheilspellende strot van zanger Cor van Maris (ook te horen op het laatste album van het eveneens Nijmeegse Sammath) doet de rest.

Getuige de tracklist is het album opgedeeld in drie gedeeltes, te weten ‘Historia’, ‘Indictus’ en ‘Cantus Lugubris’. Of we zodoende van een conceptalbum kunnen spreken, blijft vooralsnog onduidelijk, maar hieruit blijkt wel dat het tekstuele aspect veel aandacht heeft gekregen. Tevens is de productie, verzorgd door Rob van Boeckel in de New Road Studio in Wychen, dik voor elkaar en hier is dan ook weinig op aan te merken. Evenals op het tot in de puntjes verzorgde artwork en inlay, wat een professionele indruk geeft. Het is sowieso verbazingwekkend met wat voor professionele en kwalitatief hoogstaande producten ongesigneerde bands zich de laatste tijd in ons land profileren. Zo ook Shadowlord dat met ‘Scourge Of Heaven’ een meer dan fatsoenlijk visitekaartje aflevert.

Back to media